Yoga in de zomer

In de zomer van 2021 wordt het rooster aangepast en worden er weer heerlijke zomeryogalessen georganiseerd.
De lessen zijn dan twee keer per week op maandag- en donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur.
Er is plaats voor negen cirsisten per les en hiermee voldoen wij aan de richtlijnen van de anderhalve meter afstand. De yogalessen zijn voor iedereen mee te doen. Het wordt een mix van Yin-, Hatha- en Critical Alignment Yoga. Bij warm weer worden de lessen aangepast naar ontspannen verkoelende yogahoudingen.
 
Verwen jezelf of een ander met een zomerreeks en geef je gauw op via: info@yogawestzaan.nl.
Deze reeks bestaat uit 7 lessen van 1,5 uur en worden gegeven vanaf:
12 juli 2021 t/m 2 september 2021 met uitzondering van 16 en 19 augustus. Kosten: € 80,00.
 
Ga je met vakantie en kun je niet alles meedoen? Dan zijn de kosten per losse les € 14,00.
Het aantal lessen en wanneer je deze denkt te gaan volgen dienen van te voren opgegeven en betaald te worden. 

 

Je bent welkom, tot ziens in de yogalessen!

 

 

Yoga in het najaar

De reeks voor het najaar begint voor zowel de Easy, Hatha als de Yin Yoga vanaf:
maandag 6 september 2021 en donderdag 9 september 2021.
 
Deze reeks bestaat ook weer uit 12 lessen (m.u.v. de herfstvakantie).
Het aantal plekken zijn beperkt dus meldt je gauw aan via info@yogawestzaan.nl.

  

Yoga en Corona

Yoga Westzaan houdt zich strikt aan de regels van het coronaprotocol wat is opgelegd door het RIVM zodat we samen gezond blijven. Bij je aanmelding ontvang je het protocol.

 

Yoga Videolessen

Tijdens de lockdown werden er wekelijks videolessen aangeboden. In deze lessen kreeg je een goede begeleiding met uitleg en was op iedere dag van de week te volgen.

Een greep uit de Yoga Videolessen tijdens de lockdown:

     

 

 

Welke yogalessen zijn er te volgen bij yogastudio Yoga Westzaan?

Hatha Yoga, Yin/Yang Restorative Yoga, Easy Yoga op maandag avond, donderdag ochtend- en avond bij Yoga Westzaan.
 

Met Hatha Yoga werk je bij Yoga Westzaan volgens de methode van Critical Alignment aan het verbeteren van je lichaamshouding, het versterken en soepel maken van je spieren in combinatie met ademhalingsoefeningen. De lessen zijn therapeutisch en heel geschikt voor rug, nek- en schouderklachten. Elke week is er een ander thema.
 

Yin-Yang Restorative Yoga houdt in dat er met behulp van de zwaartekracht het bindweefsel diep in het lichaam wordt opgerekt. Er ontstaat ruimte in het lichaam, weefsel en gewrichten worden soepeler en je energie kan weer lekker door de meridianen stromen. Stress en spanning kunnen goed loskomen bij deze yoga en de oefeningen werken herstellend. Soms worden de Yin oefeningen afgewisseld met Yang houdingen die juist weer actiever zijn en (fysieke) kracht geven.
 

Easy Yoga is hetzelfde als Hatha Yoga, alleen gaat alles wat rustiger en is daarom geschikt voor beginners en/of om te doen tijdens een herstel periode.
 

Kom de deze lessen zelf uitproberen en geef je nu op voor 1 of 3 proeflessen op maandag en donderdag; ontspannen Yin/Yang Restorative Yoga, Easy Yoga en Hatha Yoga. Na de proefles(sen) is het mogelijk om naar keuze aaneensluitend een reeks lessen te volgen en instromen kan altijd!
 

Lestijden op maandag:
Easy Yoga: 18.45-19.45 uur (1 uur les)
Hatha Yoga: 20.00-21.30 uur (1,5 uur les)
 

Lestijden op donderdag:
Yin/Yang Restorative Yoga: 9.00-10.00 uur (1 uur les)
Yin/Yang Restorative Yoga: 18.45-19.45 uur (1 uur les)
Hatha Yoga: 20.00-21.30 uur (1,5 uur les)
 

De kosten voor 3 proeflessen: € 22,50 euro.
De kosten voor 1 proefles van 1 uur: € 7,00 euro
De kosten voor 1 proefles van 1,5 uur: € 8,50 euro

 

Geef je op voor 1 of 3 proefles(sen) Yin/Yang Restorative, Easy Yoga en/of Hatha Yoga via onderstaande link:

 
Geef je nu op voor 1 of 3 proeflessen Yin/Yang Restorative, Easy Yoga en Hatha Yoga
 


Op donderdag, Yin/Yang Restorative
Yoga

Donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur en 's avonds van 18.45 tot 19.45 uur.

 

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

 

Grenzen verkennen en verleggen

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

 

Spieren loslaten

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

 

Yang Yoga

Yin yoga kan een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin yogales uit een afwisseling van langer vasthouden yin houdingen en korte yang posities. Een les wordt bovendien afgesloten met een yang serie, die gebaseerd is op bewegingen uit de vechtsport.

Hatha Yoga kent vele yang houdingen en kan prima gecombineerd worden met Yin Yoga.

 

Geef je nu op voor de Yin/Yang Yoga!

Ik hoor graag of je komt naar deze mooie, ontspannen les.

 

Op maandag, Hatha Yoga Easy

Maandag avond van 18.45 tot 19.45 uur.

 

In deze les wordt wat meer tijd besteed aan de houding en gaat alles op een rustige manier. Een yogahouding wordt uitvoerig uitgelegd en doorvoelt om zo overtollige spanningen te reduceren. Ook komt er een stukje meditatie en ademhaling (pranayama) in voor. Deze lessen zijn niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor degene met bijvoorbeeld blessures, mindfull willen ontspannen, op een zachte manier opgebouwde spanning in het lichaam, ten gevolge van bijvoorbeeld stress en burn out willen ontspannen of als je het gewoon even rustig aan wilt doen.

Ook kun je deze les doen als je al gevorderd bent en ook juist vóór de les die je erna doet (dus dan doe je in dit geval 2,5 uur yoga met één kwartier pauze tussen de lessen in). Het brengt dan juist meer verdieping en vooruitgang in jouw beoefening. Geef je nu op voor een proefles!

 

Chakra's

Uitleg Chakra's

1e chakra: Voeten en benen. Dit chakra vormt de basis. Dit kun je zien als het fundament van je lichaam. Voorbeeld: een huis kan niet staan zonder fundament. Als het fundament verzwakt is, heeft dat invloed op het bovenste deel van het lichaam.

 

2e chakra: Bekken, heupen, buik en onderrug. Het 1e chakra vormt samen met het 2e chakra de basis. Met hatha yoga wordt de bestaande doorbloeding in bepaalde delen van het lichaam gericht verbeterd. Speciale oefeningen voor het bekkengebied voorzien de cellen van de organen beter van mineralen, glucose en zuurstof, zodat er meer energie kan worden geproduceerd.

 

3e chakra: Het middenrif, zonnevlecht, lever en milt. Staat voor het spijsverteringsvuur. Doorzettingsvermogen, yang (mannelijke) energie. De houdingen zijn krachtig en geven energie.

 

4e chakra: Borstgebied, borstwervels, bovenrug, schouders, armen en handen. De oefeningen zijn gericht op het vrijmaken van de borst en bovenrug, wat weer een positieve invloed heeft op de longen en het hart. Het hart kan beter funcioneren en er wordt ruimte gegeven aan de longen om te kunnen ademen.

 

5e chakra: Nek, hals, keel, mond, neus en oren. Deze lessen werken therapeutisch voor probleemgebieden in de nek, schoudergordel en rug.

 

6e chakra: Het 3e oog, je hoofd. De meeste zintuigen van de mens zijn tegenwoordig voortdurend overbelast. Tegelijkertijd telefoneren, appen, internetten, tv kijken, muziek luisteren en verkeers lawaai horen, daarbij een geur waarnemen, naar het beeldscherm kijken en met je vingers werken op een touchscreen/toetsenbord, dat alles is een enorme topinspanning voor het zenuwstelsel. Een overbelasting of verkeerde belasting is het gevolg van de overvloed aan prikkels en hoofdpijn, migraine of oorsuizingen zijn veel voorkomende volksziektes geworden. Ook symptomen zoals slaap-, gezichts- en concentratie stoornissen komen veel voor. Het hoofd wordt steeds meer overbelast. De heldere waarneming wordt steeds slechter als je niet leert het hoofd te bevrijden van overprikkeling. Regelmatige meditie en concentratie tijdens de oefeningen helpen om de zintuigen en hersenen een pauze te geven.

Balans en omgekeerde houdingen zorgen voor concentratie, draaiingen voor de motorriek en verbinding tussen de beide hersenhelften.

 

7e chakra:  De wervelkolom neemt samen met het hoofd een centrale plaats in. Beide bevatten de belangrijkste delen van het zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Alle chakra's komen hier aan bod om met name de wervelkolom soepel en sterk te maken voor een gezonde werking naar je hoofd. Het voelen van en staan op je kruin/hoofd verdiept de concentratie en het in balans blijven staan met als centraal punt het hoofd en de wervelkolom.

 

Wil je meer weten en/of leren over een bepaald thema (ook als gevorderde yogi en/of als yogadocent), dan kun je ook losse lessen komen volgen. Laat van te voren even weten wanneer je komt.

 

 

 

Nieuws in de Wessaner:

Yoga voor thuis

U hebt vast en zeker al gehoord dat yoga uw lichaam soepel maakt, bewuster wordt van uw houding, stressverlagend werkt, goed is voor de doorbloeding van uw hele lichaam, verjongend is en er gezonder door gaat leven. Yoga bestaat uit verschillende houdingen gecombineerd met de ademhaling.


Misschien bent u uw goede voornemens alweer kwijt dus hier alvast een oefening die thuis beoefend kan worden en u er telkens aan helpt herinneren zich aan uw voornemen te houden, of laat het een voornemen zijn om iets goeds voor lichaam en geest te doen. Het kost iedere dag maar 5 tot 10 minuten van uw tijd en bent dan toch even met yoga bezig. Ook sporters hebben er veel baat bij.


Oefening
De houding die op de foto te zien is kan heel goed op ieder moment van de dag gedaan worden wanneer u daar behoefte aan heeft. Deze houding strekt de rug, armen, schouders en achterkant van de benen waardoor stijve spieren weer ontspannen. Het maakt de spieren in uw armen en benen sterker en de houding wordt erdoor verbeterd, in het bijzonder de houding in de boven en onderrug. Een kromme houding veroorzaakt spanning in nek, schouders, boven en onderrug. Alle ruggenwervels worden weer in één rechte lijn gezet.


Uitleg oefening
U staat bij een kale muur. Zet dan uw handen op schouderhoogte en schouderbreedte tegen de muur (afb.1). De handen zijn op één lijn met elkaar en staan plat tegen de muur met de vingers gespreid en naar boven gericht. Stap dan met uw voeten uit naar achter, ga zo ver totdat uw armen gestrekt en op één lijn met uw rug zijn. U voelt een strekking in de schouders (afb.2). Beweeg uw schouders naar achter, bij de oren vandaan. De voeten zet u recht (afb.2) en onder uw heupen (afb.2). Dus uiteindelijk staan dan de enkels/hielen recht onder de heupen. Uw nek en achterkant van het hoofd brengt u op één lijn met uw rug. De onderrug maakt u recht d.m.v. het bekken richting de bovenbenen te kantelen (afb.2), zo voelt u de strekking aan de achterkant van de benen. De bovenbeenspieren spant u aan.


Terwijl u zo staat observeert u de in en uitgaande stroom van uw adem. Adem niet ineens heel overdreven, maar gewoon normaal. Voel steeds op iedere inademing hoe uw bovenlichaam uitzet en op iedere uitademing weer leegloopt. Als u dit voelt, laat dan daarna op iedere uitademing die u doet, uw bovenrug steeds wat meer ontspannen richting de vloer. Houd deze oefening ongeveer 3 tot 5 minuten aan, wat u zelf prettig vindt.


Na deze oefening kunt u een paar minuten, of zolang als dat prettig is, languit op uw rug op de vloer liggen. Leg eventueel een kleed of matje onder u en ontspan het hele lichaam… Rol daarna rustig naar uw zij en kom dan van daar uit weer omhoog.

 

Evelien Hooning

 

    

Afb.1                               Afb.2

 

Yogaclass bij Tennis Vereniging Westzaan
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Evelien Hooning